Wednesday, June 23, 2021

Tevbe’ye Dâir..

 


Malum ola ki, Hak teala cümlemize tevbe-i sâdıka-i dâime-i makbûle müyesser eyleye ve razı olduğu ilme ve amele muvaffak eyleye. Amin, bi-hürmeti'n-nebiyyi'l-ümmiyyîn.

 

Tevbe etmek, evâmir-i İslâmiyye'nin ehemmidir ve makâmât-ı îmâniyyenin evvelidir. Tarîk-i hakkın mebdeidir ve saadet kapısının miftâhıdır. Bazı sâlihlerden nakl olunur ki: Otuz sene kadar tevbe etmeğe say etmekle kendüye bir hayret ve acz gelip, 'Ne aceb! Tevbe etmek bana âsân olmadı.' dedikde, ona demişleri ki: 'Senin talep ettiğin ziyâde büyük nesnedir. Zîrâ sen Hak Teala'nın muhabbetini talep edersin. Bu muhabbetullâh ise, bir azîm saadettir. Nitekim Hak Teala buyurur: İnnallâhe yuhibbu't-tevvâbîne ve yuhibbu'l-mutatahhirîn. Yani, Hak Teala, günahlardan çok tevbe edici kulları sever ve çirkâb-ı zünûbdan pâk olanları sever deyû buyurmuştur. İmdî, senin talep ettiğin, tez ele girmez' deyû cevâb vermişlerdir.

 

Birgivî Vasiyetnâmesi Şerhi, sf.128


No comments:

Post a Comment

Eyüp Sultan Camii Kitabesi

  Zehî münkâd-ı emr-i Girdigâr u zıll-i Rabbânî Ser-firâz-ı cihândârân u asrın şâh-ı devrânı Menâr-ı nûr-ı şân Sultân Selîm Hân-ı bülend-ikb...