Monday, November 15, 2021

Osman Gazi’nin Nasihatleri (Tarih-i Cevdet’ten)


İşte Devlet-i Aliyye’nin birinci devri budur ki, bir sancak beyliği şeklinde iken yüz sene zarfında tecsîm ederek bir devlet-i kaviyye ve cesîme oldu. Çünkü imâme-i subha-i imâret olan Osmân Gâzî Hazretleri, dem-i vâpesînde [son anlarında], oğlu Orhân Gâzî Hazretleri’ne üç vasiyet etmiş. Şöyle ki:

“1-Evvelâ her hususda şer’-i şerîfe inkıyâd ve mutâva’at ve mehâm-ı umûrda [mühim işlerinde], ehil ve erbâbı ile meşveret edesin.

2-Sâniyen, avâm ve havâsa makâm ve rütbelerine göre ikrâm ve in’âm ve husûsiyle da’âim-i dîn-i İslâm [İslâm dîninin destekçisi] olan ulemâ-yı a’lâma ziyâde ihtirâm ederek, “Hayrunnâsi men yenfe’u’n-nâs” [İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır] sırrına mazhar olasın.

3-Sâlisen, çünkü benden sonra makâm-ı imârete geçeceksin, bu makâmın erkân ve levâzımından olan “Et-ta’zîmu li-emrillâh ve’ş-şefekatu alâ halikillâh” [(Din), Allah'ın emirlerini yüce bilmek ve onun yarattıklarına merhamet etmektir] mukaddemelerini derpîş [göz önünde bulundur] ve i’lâ-yı kelimetullâh netîce-i hayriyyesini taleb ve taharrî ederek [arayarak], fî sebîlillâh cihâd ve gazâya bezl-i mesâî eyleyesin.”

Demiş olduğuna mebnî ahlâfı [nesli] dahî bu şâhrâh-ı müstahsen ve müstakîme [beğenilen ve doğru olan selâmet yoluna] sâlik olarak, mukaddemen memâlik-i islâmiyyede tehaddüs eylemiş olan usûl-i zulmiyye ve rüsûm-i ta’assubiyyeyi ref’ [kaldırmak] ile diyânet-i sahîha ve adâlet-i tâmme üzere hareketi iltizâm ve temâm-i imâret-i celîle-i şer’iyyeye şâyân olacak vech-i vecîh üzere icraata devâm ve ikdâm eylediklerinden az vakit zarfında böyle kaviyyü’l-bünyân ve meşîdü’l-erkân bir devlet-i aliyye vücûda gelmiştir.


Târîh-i Cevdet I/38





No comments:

Post a Comment

Eyüp Sultan Camii Kitabesi

  Zehî münkâd-ı emr-i Girdigâr u zıll-i Rabbânî Ser-firâz-ı cihândârân u asrın şâh-ı devrânı Menâr-ı nûr-ı şân Sultân Selîm Hân-ı bülend-ikb...