Friday, July 12, 2019

Edward Gibbon'dan güç hırsı üzerine


Edward Gibbon (1737-1794) İngiliz milletvekili ve tarihçi. "The History of the Decline and Fall of the Roman Empire" isimli 6 ciltlik eserinde Augustus'tan 1453, Konstantinopolis'in fethine kadar her şeyi içine alan bir eser yazdı. Bu eser hem tarih hem de fesâhat cihetinden pek müstesna bir eserdir.

Gibbon, 1.cilt 4.kısımda (Commodus'un zalimlikleri ve öldürülmesi, Pertinax'ın seçilmesi, Memleketi tekrar düzeltmek için gayretleri, Praetorian muhafızları tarafından öldürülmesi) insanoğlunun nefsindeki gizli iktidar ve güç hırsını yukarıdaki cümlelerle anlatmış. Tercümesini şu şekilde yapmaya çalıştım:



Dâhilî sulhu ve ictimâî hayatı altüst eden suçların birçoğu; ekserin göz diktiği lakin ekallin temlik edebilmesini sağlayan, insanlığın tamahkarlığına karşı vaz' edilen, lüzumlu fakat adaletsiz emlâk/servet kanunlarının tahditleri tarafından istihsal edilmiştir. Bütün hırslarımızın ve heveslerimizin en mütehakkimi olan iktidar sevgisi aynı zamanda en gizli kapaklı olanıdır çünkü bir adamın gururu, bir çoklarının inkıyâdına, boyun eğmesine muhtaçtır. İç kargaşanın vâveylasında, cemiyetin kanunları güçlerini yitirirler ve onların yeri de nadiren şefkat ve merhamet gibi insâniyetle dolar. Mücadele coşkusu, zafer gururu, muzaffer olamama ümitsizliği, geçmiş yaraların hatırası ve gelecek tehlikelerin korkusu; hepsi beraber zihni ateşler ve merhametin sesini bastırırlar. Bu sâiklerden dolayı tarihin neredeyse her sayfası iç kargaşa kanıyla boyalıdır.












No comments:

Post a Comment

Eyüp Sultan Camii Kitabesi

  Zehî münkâd-ı emr-i Girdigâr u zıll-i Rabbânî Ser-firâz-ı cihândârân u asrın şâh-ı devrânı Menâr-ı nûr-ı şân Sultân Selîm Hân-ı bülend-ikb...